Sales Temàtiques

 

 

En el castell hi ha actualment tres sales temàtiques:

Sala Antoni Ferrer

Sala Pere i Constança de Carcassona

Sala del Cavallers Germans de l’Orde de Sant Joan de Jerusalem,  Sant Sepulcre, Rodes i Malta

Sala Espai Antoni Ferrer

En aquesta sala es poden veure  informacions sobre el cavaller Antoni Ferrer, del castell de l’Espluga Calba quan el castell pertanyia a l’Orde dels cavallers germans de l’Hospital de Sant Joan Baptista de Jerusalem, de Rodes i de Malta, que va acompanyar a Cristòfor Colom  – segons investigació feta per l’historiador Pere Català Roca-, en el segon viatge a Les Antilles  i l’actual Amèrica del Sud, que va sortir des del port de Barcelona l’any 1493.

També s’hi pot veure plafons explicatius de les investigacions que va fer l’historiador peruà d’origen gallec, Luis de Ulloa Cisneros, exposades en el llibre titulat “Cristòfor Colom fou català”  editat l’any 1927 a París i en francès o langue d’oil.

Hi ha plafons dedicats a Ramon Llull, ja que segons Luis de Ulloa, Cristòfor Colom coneixia el pensament de Ramon Llull.

També s’hi pot veure una caravel·la, una espasa de virtut o constel·lada, un globus terraqui i una còpia facsímil de l’Atles Català d’Abraham Cresques, català de Mallorca.

foto francesc rebordosa

186e0-mc7-799952597fb-mc8-701788

b7cf1-colom

 

 

 

1050px-atles_catalc3a0

 

Sala Occitània

Aquesta sala  porta el nom  Sala Pere i Constança de Carcassona, nobles del Llengua d’Oc, Occitània, que l’any 1350 van ser els propietaris del castell de l’Espluga Calba.

Donat que en aquella època hi havia a occit`nia repressió com a conseqüència de les guerres relacionades amb la Croada Albigesa  feta en contra dels cristians de fe càtara, a tenor al pèrdua de la Batalla de Muret, es probable que fossin càtars.

En aquesta sala també s’hi ha posat un goig de Sant Galderic ( Etimològicament “Gaud Erich,nom germànic que vol dir “Servidor de Déu”), cristià occità del llengua d’oc, ( no pas de llengua d’oil o actual francès)  nascut al municipi de Vilavella, que es troba en el Carcassonès,nom de la regió de Cacassona.

Actualment, des de fa uns anys, hi ha una campanya a tot Catalunya,  demanat que Sant Galderic sigui el patró dels pagesos catalans, el qual, alguns diuen que va ser substitut per “San Isidro” un personatge de Madrid amb la intenció de tallar els lligams culturals entre Occitània i Catalunya , la llengua d’oc i la llengua catalana, i  crear lligams amb “lo español” de llengua castellana.

” La Creu Occitana té un simbolisme zodiacal. Cada braç té tres esferes. La suma d’aquest esferes dóna dotze. Aquestes dotze esferes corresponen a les dotze cases zodiacals. Jo anomeno a aquesta creu, també,  la Creu del Coneixement” ( Jordi Salat Orteu).

798px-Flag_of_Occitania.svg

700px-Occitània_i_Aragó_en_1213.svg

05Occitania

DSC03959.JPG

 

En aquesta sala hi ha una biblioteca amb  llibres relacionats amb Occitània i els càtars.

 

Sala Orde dels Germans cavallers de Sant Joan de Jerusalem, de Rodes, del Sant Sepulcre i de Malta